2011-09-14

Kortisol är ett hormon i kroppen som utsöndras av binjurarna [skapas av kolesterol] och har en mängd olika funktioner i kroppen som innefattar bland annat; reglering av blodtryck, insulinfrisättning, inflamatorisk respons med mera, men är nog mest kännt som kroppens stresshormon. Nivån av kortisol skiljer sig under dagen, kortisolnivån är normalt som högst på morgonen och sjunker allt jämnt och når sin lägsta nivå på kvällen. Kortisol utsöndras i blodet under stressfulla situationer som ett svar på kroppens kamp- eller flyktrespons.
Mindre nivåökningar av kortisol har en del fördelar som till exempel:

  • en snabb energiboost för överlevnad
  • lägre känslighet för smärta
  • ökad immunitet men bidrar också till att upprätthålla homeostas i kroppen.

Kortisol är mycket viktigt för kroppens respons på stress, det är också viktigt att kroppens motverkande funktioner fungerar som gör att kroppen kan återgå till de normala efter en stressande händelse. I de miljöer vi lever i idag är kronisk stress ett problem, där kortisolnivåerna förbli höga och det inte ges en möjlighet för kroppen att återhämta sig. Detta kan leda till problem. Höga och långvariga nivåer av kortisol i blodet har bevisade negativa effekter så som:

  • nedsatt kognitiv förmåga
  • undertryckt sköldskörtelfunktion
  • blodsocker obalans
  • högt blodtryck
  • bukfetma

Kortisolutsöndringen varierar mellan individer. Olika människor kan utsöndra olika mängd kortisol i samma stressfulla situation. Studier visar att människor som har högre nivåer av kortisol tenderar att äta mer mat och speciellt mat med högt kolhydratvärde. För att hantera kortisolnivåerna gäller detta att lära sig stresshantering (t.ex. Emotional Freedom Technique) och försöka hålla en livsstil som är låg i stress. Det är viktigt att varva ner...

Upplagd onsdag, september 14, 2011 av Johan Drott

2011-09-10

Vitamin D är en fettlöslig vitamin som produceras inne i kroppen när ultravioletta strålar träffar huden och sätter igång vitamin D syntesen som skapar vitamin D3. Naturligt D-vitamin är lågt förekommande i maten vi äter och det är därför viktigt att vi får tillräckligt med solljus för att täcka vårt dagliga intag.

Vitamin D3 skapas i huden genom att ultavioletta strålar från solen reagerar med 7-dehydrocholesterol som är en föregångare till kolesterol. När vitaminet är skapats följer det med blodet till levern där det omvandlas till calcidiol som sedan transporteras vidare till njurarna där det bildar calcitriol, den aktiva formen av D-vitamin.

Vad är då calcitriol bra för? calcitriol gör så att kroppen kan ta upp [förbättrar upptaget av] kalcium från maten vi äter. Kalcium är mycket viktigt för vårt skelett och våra tänder, det används både för att bygga och reparera vårt skelett. Brist på kalcium kan leda till bland annat benskörhet men även ökad risk för högt blodtryck mm.

Vitamin D kan också hjälpa ditt imunförsvar. Förutom att d-vitamin kan bilda calcitriol i njurarna kan det även bilda calcitriol när det reagerar med [monocyt-]makrofager, det vill säga när d-vitamin reagerar med dina vita blodkroppar. Det calcitriol som bildas kommer då hjälpa till att skydda kroppen från ovälkommna inkräktare.

Källor till d-vitamin [för utom solen] är bland annat fet fisk, så som lax och makrill men även ägg. Det rekommenderade intaget av D-vitamin inom EU är 5.0μg/dag. 100 gram lax ger ca 9 μg. Det betyder att det krävs ca 55 g lax för att komma upp i det minsta dagliga intaget [(5.0μg/9μg) x 100g ≈ 55 g] och ca 10 ägg [(5.0μg/0.5μg) = 10 st]. Den övre gränsen för d-vitaminintag per dag är ca 4000 IU, dvs. 100μg för att det ska anses som säkert. Dock är Vitamin-D-förgiftning otroligt sällsynt och kräver väldigt stora mängder. Det finns bevis som visar att intag upp mot 250μg (10 000 IU) inte är skadligt dock som med allting annat bör man inte överdriva.

För er som vill veta mer finns det en bra föreläsning som ni kan se här.

Upplagd lördag, september 10, 2011 av Johan Drott

2011-09-04

Från The Underground Wellness Show får vi lära oss om gluten, glutenkänslighet och träning med kettlebells. Visste du bland annat att sju av tio är känsliga mot gluten.

Se och lär... :)

http://healthypowertv.com/shows/underground-wellness


Edit: Filmen i inlägget ser inte ut att fungera men följ  länken ovan för att komma till videon.

/Johan

Upplagd söndag, september 04, 2011 av Johan Drott