2013-05-31

Just nu är jag in en fas där jag testar en massa olika typer av färsk juice för att hitta nya favoriter och för att utvidga min samling av juicerecept.

Dagens juice är en blodrenande juice som är gjord på rödbetor. Just rödbetor sägs ha en renande effekt av njurarna och blodet. På grund av rödbetans starkt renande effekt bör man inta rödbetsjuice i små mängder och alltid blanda ut det med någonting till exempel äppeljuice eller morotsjuice.

Så här ser min juice ut. Härligt röd och jättegod, nedan hittar du ingredienserna.



Innehåll:
- Rödbeta (1st)
- Äpple (2st)
- Citron (1st)
- Gurka (1st)

Tänk på att dricka juicen direkt efter du gjort den eftersom vitaminerna oxiderar väldigt fort när de kommer i kontakt med syre, detta gäller för all juice.

Johan


Upplagd fredag, maj 31, 2013 av Johan Drott

2013-05-30

Idag gjorde jag ihop en bärsmoothie helt fri från mjölkprodukter. Den är snabb och enkel att göra så passar perfekt för när man inte har tid att laga mat och bara behöver få i sig energi snabbt. Det enda du behöver är bär, kokosmjölk och en stavmixer. Receptet hittar du nedan.



Innehåll:
- Hallon
- Blåbär
- Granatäpplekärnor
- Banan
- Kokosmjölk

Jag tog ca en halv deciliter var av bären och granatäpplekärnorna, en liten banan och ca 3 deciliter kokosmjölk. Sen är det bara att mixa ihop alla ingredienser till du får en klumpfri konsistens.

Passar perfekt en varm sommardag när man vill svalka sig med något kallt.

Johan



Upplagd torsdag, maj 30, 2013 av Johan Drott

2013-05-28

Jag har verkligen fått odla din egen mat på hjärnan. Men har man bara platsen och viljan till att göra det varför inte ge sig på det då. Det är en härlig utmaning tycker jag i alla fall.

Utöver mina gurkplantor som jag skrev om i ett tidigare inlägg har jag utökat min odling med ytterliggare en gurkplanta, två avokadokärnor (som förhoppningsvis börjar gro snart), gräslök, sallat, grönkål och mangold.

Nu börjar det bli tajt med plats i solen för alla mina grönsaker så även om det finns fler sorter jag vill odla så får jag hålla mig till dessa. Det är utmaning nog att försöka ta hand om allt det jag redan planterat. Det är trots allt första gång jag odlat på min uteplats. Jag har aldrig tidigare haft särskilt gröna fingrar men nu tycker jag det är riktigt roligt att följa hur det växer och ser verkligen fram emot när jag kan går ut och plocka lite sallad och en gurka från min egen hemmaodling.

Här är några bilder på hur det ser ut just nu.

I växthuset odlas det grönkål och sallat i det översta fatet och mangold i det undre. Det går att skymta några frön som gror på det övre fatet så "so far so good". Vi får se om några veckor hur det ser ut då.

Upplagd tisdag, maj 28, 2013 av Johan Drott

2013-05-27

Nu har jag avslutat min elimineringsdiet där jag uteslöt mjölkprodukter och alla typer av frön och nötter. Det var inte särskilt svårt att hålla mig borta från ovannämnda produkter när jag lagade mat själv, det var däremot svårare när jag inte själv stod för maten eftersom mjölkprodukter gärna letar sig in i recepten.

För att vara helt ärlig så blev det bara 6 hela dagar utan mjölkprodukter, när jag har hos min syster på besök var det grädde i maten som serverades. Men i vilket fall som helst så har jag fått det svaret jag sökte efter och jag har testat ytterliggare en gång för att verifiera resultatet.

När jag återintroducerade mjölkprodukter, i form av grädde och yoghurt kände jag nästan direkt att jag reagerade negativt. Några symptom som jag inte tidigare associerat till mitt intag av mjölk var huvudvärk vilket jag fick kort efter jag ätit grädde. Utöver huvudvärk fick jag tillbaka de symptom jag kände av innan, svullen mage, sämre sömn och behovet av att dricka mer vatten.

Så vad tar jag då med mig från detta?

Jo, jag kommer fortsätta att undvika mjölkprodukter. Jag kommer troligen inte vara så benhård att jag undviker alla typer alltid men kommer i alla fall undvika det i de situationer då jag själv kan kontrollera det. Men det återstår och se hur jag reagerar i framtiden, det kan vara så att jag måste avstå fullt ut men det får tiden utvisa.

Näst på min lista står det att testa en rotationsdiet, dvs man roterar olika råvaror på olika dagar i veckan. Det gör man för att inte bygga upp intoleranser och få en mer varierad kost.

Exakt när jag hoppar på rotationsdieten får vi se, jag ska först läsa på lite mer och lägga upp ett schema så det blir lättare att följa dieten.

Det var allt för idag!

Johan


Upplagd måndag, maj 27, 2013 av Johan Drott

2013-05-26


Det finns många saker som kan påverka hur vi andas. Några av dem är stress och kroppshållning. När vi känner oss stressade dras musklerna ihop och vi blir stela, det får som resultat ett grunt andetag. Med hållning är det samma sak, med dålig hållning kan bröstkorgen vara sammantryckt vilket gör det svårare att ta djupa andetag.

För snabb andning (hyperventilering) eller för långsam andning och grunda andetag sätter kroppen i en stressfull situation. En del barn idag föds med för små huvuden, där skallbenet gör att luftvägarna blir trånga vilket gör att de inte kan få en fullständig syresättning av kroppen. Det kommer i sin tur att påverka stresshanteringen, barn som föds med detta problemet kan komma att lida av kronisk stress och det kommer påverka deras förmåga att utöva fysisk aktivitet. Men varför föds då barn med de här problemen. Enligt Paul Chek så beror det på att mamman har varit undernärd, vilket kan tyckas låta konstigt men att vara undernärd betyder inte att du är jättesmal och håller på att svälta. 

Många i vårt samhälle idag är undernärda och det beror på att kosten inte har alla de födoämnen som kroppen behöver, t.ex. mineraler som zink, magnesium etc. Det beror också på att många lider av matsmältningsproblem vilket kan vara på grund av dålig kost, matallergier eller parasit- och svampinfektioner med mera som gör att kroppen inte kan ta upp all näring den behöver trots att maten innehåller dessa.

Så hur andas man då på rätt sätt?

Upplagd söndag, maj 26, 2013 av Johan Drott

2013-05-25

Näst sista dagen idag, måste säga att jag känner mig riktigt bra så vare sig det inte visar sig bero på mjölkprodukter eller någon av de andra råvarorna jag uteslutit så funderar jag ändå att fortsätta att äta så här.

Till frukost idag blev det en omelett med lite paprika, till det har jag en liten sallad med tomat och ett glas morotsjuice med citron och ingefära.

Ha en härlig dag!

Johan

Upplagd lördag, maj 25, 2013 av Johan Drott

2013-05-24

Då är jag inne på dag nummer 5 av min 7 dagar långa elimineringsdiet. Än så länge har jag inte haft några problem att hålla den men nu kommer helgen då man normalt vill kunna unna sig något. Men det får jag vänta med till nästa helg.

Jag har redan märkt en ganska stor skillnad, istället för att gå runt med en svullen mage är den nu som den bör vara. Jag har också märkt att jag är klarare i huvudet och sover lugnare och djupare. Så jag är nöjd med resultatet, nu är det bara 2 dagar kvar att ta mig igenom innan jag ska börja introducera mjölkprodukter igen så får vi se vad som händer.

Kvällens middag blev en mixad sallad med stekt lax, citron och gräslök. Saknade faktiskt lite gräddfil till gräslöken men det var supergott ändå.


Ha en trevlig fredagkväll!

Johan

Upplagd fredag, maj 24, 2013 av Johan Drott

2013-05-23

Vad ska man äta? Ja ibland är det inte alltid så lätt, speciellt inte när man går på en elemingeringsdiet och inte kan laga ihop vad som helst. Normalt sätt brukar min kost innehålla någon form av mjölkprodukter men det ska jag undvika under mina 7-dagar så då får jag hitta på något annat.

Så till kvällsmat blir det grillad kyckling med en blandad sallad och vinegrette.


Vinegretten består av följande:
- Olivolja
- Sambal oelek
- Vatten
- Rödvinsvinäger

Sen är det bara att leka med mängden tills du får den som du vill ha den. Tänk bara på att inte börja med för mycket olivolja då den smaken lätt kan ta över.

Redan nu på fjärde dagen av elemineringsdieten känner jag skillnad så det ska bli intressant att se vad som händer när jag börjar introducera den mat jag uteslutit.

Ha en bra kväll!

Johan

Upplagd torsdag, maj 23, 2013 av Johan Drott

Jag har hittat en bra länk från Naturskyddsföreningen där de pratar om 8 sätt att döda vanliga myter som brukar komma upp när man pratar om ekologisk mat.



Ses och hörs!

Johan

Upplagd torsdag, maj 23, 2013 av Johan Drott

2013-05-22

Hela denna veckan, det vill säga i lite mer än 2 dagar nu, har jag hållt på med en elimineringsdiet. Anledningen till varför jag gör det är för att jag känner att allt inte är på topp, ibland efter jag ätit känner jag mig svullen och känner också att jag inte är lika klar i huvudet längre. Båda dessa symptom är tydliga tecken på matkänslighet eller intolerans.

Jag har haft några råvaror i åtanke ett tag men nu var det dags att slå slag i saken och prova att utesluta dem. Den största boven tror jag är möjlkprodukter, men jag utesluter också alla nötter och frön samt gluten. Dock försöker jag alltid leva glutenfritt så det får jag på köpet.

Hur går då  elimineringsdieten till?

Jo, det funkar så här!

- Skriv ner de råvaror du tror du är känslig mot och skriv ner de symptom du känner när du ätit.
- Uteslut råvarorna helt i 7 dagar. Det vill säga till 100%, det går inte att synda det minsta!
- Efter 7 dagar börjar du introducera råvarorna tillbaka in i kosten en efter en. Var nu observant på hur du känner dig och skriv ner. Börja inte med att äta alla råvarorna på en och samma gång för då blir det omöjligt att veta vilken som är problemet.
- Om du märker att du reagerar på någon eller något av råvarorna bör du utesluta dem helt i ca 6 månader för att sen testa igen om du kan äta dem. Kroppen behöver tid för att läka från den inflammation som känslighet/introlerans orsakar och 6 månader ger kroppen tid till läkningsprocessen.
- Om du efter 6 månader märker att du fortfarande reagerar på någon råvara bör du undvika den helt.

Det finns olika versioner av elimineringsdieter . Detta är den jag använder vilken jag tagit från Paul Chek.

Här är ett litet tips på vägen om du vill använda dig av elimineringsdieten. De råvaror man brukar bygga upp en känslighet mot är oftast de råvaror man äter mest av. T.ex om du dricker mjölk och äter fil varje dag så bör du testa att utesluta mjölkprodukter.

För att undvika matkänslighet kan man använda sig av en roterings-diet vilket betyder att man roterar olika råvarofamiljer med 4 dagars mellanrum så att du inte äter någon råvara från samma grupp mer än var fjärde dag. Jag kommer skriva mer om detta sen då jag planerar att testa detta själv.

Ha en fortsatt bra dag!

Johan

Upplagd onsdag, maj 22, 2013 av Johan Drott

2013-05-21

Det har gått ca en vecka sen jag först hämtade hem mina gurkplantor, och igår kväll var det dags att plantera om dem eftersom de redan börjat växa sig stora. Det har kommit 3 gurkskott per planta så det bådar gott inför framtiden.

Jag har skaffat ett litet växthus som står på min uteplats vilket passar perfekt till min lilla odling. Det är riktigt kul att se det man odlat växa, det får mig att vela odla ännu mer. Frågan är vad för mer saker jag ska testa, förslag?


Idag blir det träning på lunchen, balansträning med pilatesbollen står på schemat. Jag försöker träna på ett funktionellt sätt som gör så att jag kan ägna mig åt alla de saker jag tycker är roligt, till exempel vandra. För att klara av vandring i grov terräng med packning, eller egentligen allt som innebär aktivering av musklerna, utan att skada sig krävs det att alla muskler är i balans och kan arbeta i ett felfritt samspel. Det uppnår man genom en att öva på alla de olika formerna av funktionella rörelser som kroppen använder på daglig basis: flexibilitet, balans och styrka. För vad är den ena utan den andra. Styrka betyder ingenting om du inte har balansen eller flexibiliteten att använda den. En välbalanserad kropp är ett viktigt steg i riktningen mot att uppnå den hälsosammaste versionen av dig själv.

Ha en fortsatt bra dag!

Johan

Upplagd tisdag, maj 21, 2013 av Johan Drott

2013-05-20

Idag är det fasta som står på schemat. Min senste måltid åt jag igår vid kl 18 och nästa måltid blir ikväll vid ungefär samma tid. Under dagen dricker jag enbart vatten.

Fenomenet med att fasta har verkligen tagit fart sedan en dokumentär om fastans fördelar visades på Vetenskapens värld i SVT för ett tag sedan. Jag har hållt på med periodisk fasta under ett par års tid nu, jag kom först i kontakt med konceptet när jag lyssnade på en intervju med hälsoexperten Ori Hofmekler om hans bok The Warrior Diet. Den boken bygger på att man genomgår en 16/8-fasta, det vill säga att man fastar under 16 timmar och äter under 8, detta ska man göra varje dag enligt boken. Fasta varje dag är lite för extremt för min smak trots att det påverkar hälsan på ett bra sätt. Jag gillar att äta därför fastar jag mer sporadiskt. För mig är den bästa fastan den som jag inte planerat in utan som bara blir av, till exempel om jag inte har någon mat med mig till jobbet så är det ett perfekt läge att fasta, som idag.

Men blir man inte sjukt hungrig av att inte äta något på en hel dag kan man undra? Jo visst kan man bli det. De första gångerna när man börjar fasta kan vara tuffa speciellt om man inte har tränat upp sin insulinkänslighet. Det tar några gånger innan kroppen ställt in sig och effektivt kan ta fett från kroppens reserver som energi. Lågt blodsocker är också vanligt de första gångerna man fastar men det är just det problemet som försvinner med hjälp av att hoppa över några måltider.

Upplagd måndag, maj 20, 2013 av Johan Drott

Igårkväll drog the sexy back summit igång, om ni fortfarande inte har anmält er till detta gratisevenemanget så skynda på att göra det så att ni inte missar första dagens presentationer.

Titta på presentationerna kan ni göra genom att klicka på bannern överst i bloggen.

Här är de som presenterar under första dagen:
- Dr. Sara Gottfried: 50 Shades of Better Sex: Secrets of a Harvard Gynecologist (män/kvinnor)
- Alisa Vitti: How to Cross Train Your Menstrual Cycle for Better Sex (kvinnor)
- Adam Gilad: Embracing And Communicating Your Sexuality with Integrity and Without Shame (män/kvinnor)
- Brett Klika, CSCS: Exercise & Sex: The Good, The Bad, The Ugly (män/kvinnor)


See you at the summit!

Johan

Upplagd måndag, maj 20, 2013 av Johan Drott

2013-05-19

Idag till brunch blev det lite bakande, hittade ett recept på lchf-foccacia. Resultatet blev riktigt bra, som ni kan se på bilden. Till Foccacian blev det en fruktsallad, hemmagjord musli med yoghurt och grönt te med gojibär. Receptet på Foccacian finns nedan.




Upplagd söndag, maj 19, 2013 av Johan Drott

2013-05-18

Idag har jag och min underbara flickvän varit ute på en tidig långpromenad i det fina vädret med våra barfotaskor, riktigt skönt att komma ut i morgonsolen.

När vi kom hem kände vi oss inspirerade att prova en ny variant av morgonjuicen som blev super god!!! Här har ni en bild på hur den blev.



Innehållet består av:
- 2st päron
- 1st citron
- ca 1/2 cm ingefära
- 4 morötter
- 2st plommon

Nu ska vi passa på att njuta mer av solen!

Johan

Upplagd lördag, maj 18, 2013 av Johan Drott

2013-05-17

Det går åt en hel del grönsaker och sallad i mitt hushåll, speciellt när man räknar med allt som behövs för att kunna göra färsk juice på daglig basis. Alltid när jag handlar försöker jag köpa ekologiska varor och helst närproducerat men det kostar en del att leva så. Dock tycker jag det är värt att lägga mer pengar på ordentlig mat än det är att behöva betala medicin- och läkarkostnader senare i livet. Det finns dock ett sätt att kunna minska sina utgifter på mat och det är att odla själv vilket är precis det jag börjat göra.

Här är mina små kära gurkplantor som jag hoppas ska kunna ge mig en ordentlig skörd, man kan se att där är två gurkor på gång på den vänstra plantan i alla fall.



Jag håller också på att försöka odla ett avokadoträd från en kärna jag tagit från en avokado jag åt för några dagar sen. Om det funkar har jag ingen aning om men jag är hoppfull. Dock läste jag nyligen att ett avokadoträd kan bli upp mot 20 meter högt så det känns som jag behöver skaffa en större kruka att ha den i.

Jag kommer hålla er uppdaterade om det går för min odling.

Ha en fortsatt bra dag! :)

Johan

Upplagd fredag, maj 17, 2013 av Johan Drott

2013-05-16


Jag har ägt en råsaftcentrifug ett bra tag nu och måste säga att det är en av mina bästa investeringar. Färsk grönsaks- och fruktjuice är otroligt gott och är ett enkelt sätt att boosta sitt vitamin och mineralintag. Det är också ett bra sätt att hålla syra/bas-balansen i kroppen under kontroll eftersom vi ofta lever och konsumerar mat som gör kroppen sur när den egentligen bör vara lite basisk. Blodet i kroppen måste hålla sig inom gränsvärdena ph 7,35 - 7,45 för att hjärtat ska kunna pumpa runt blodet ordentligt. Jag kommer skriva ett längre blogginlägg om syra/bas-balans i ett senare inlägg.

Här är i alla fall den juice jag drack till frukost imorse.

























Innehåll:
- 1st Gurka
- 1/2 st Zucchini
- ca 0,5 cm ingefära
- 2 st äpplen (för sötma)
- 1 st ciron

Mums!

Upplagd torsdag, maj 16, 2013 av Johan Drott

2013-05-15

Jag är en trogen följare av Sean Croxton, en känd hälsoprofil, och gillar hans stil att förmedla information. Man kan minst sagt säga att den här killen är passionerad och han är rolig att lyssna på vilket är ett plus.

Sean har tillsammans med en massa andra hälsoprofiler och läkare satt ihop "The sexy back summit" vilket helt enkelt är en enda stor gratis informationbomb om hur hälsa påverkar ditt sexliv. Det kommer vara en massa bra presentationer som täcker allt från hormonobalans, tappad sexlust, hur mat kan påverka ditt sexliv och en massa mer.

Nu låter detta som en reklam men jag försöker inte sälja något, allt är gratis så häng på om du vill.

Evenemanget börjar den 19 maj,  alltså nu på söndag. Det kommer upp 4 nya presentationer varje dag och de gamla tas ner så passa på att titta under perioden det är gratis.

Du hittar The Sexy Back Summit genom att klicka på bannern högst upp i bloggen eller genom att klicka på någon av länkarna nedan:

Registrering för The Sexy Back Summit (Registrering krävs för att de ska kunna skicka ut påminnelser till dig när de nya presentationerna läggs upp.)

Detta är prelaunchen, här finns redan några intressanta klipp att titta på.

Ha en fortsatt bra dag allihopa!

Johan

Upplagd onsdag, maj 15, 2013 av Johan Drott

2013-05-13

Känna sanden mellan tårna när man går på stranden eller känna gräset kittla lite under fötterna är för mig en härlig känsla, en känsla av frihet. Jag har alltid tyckt om att gå barfota men det kan vara minst lika jobbigt som det kan vara en skön känsla. Att gå barfota på en stenig grusväg eller på stekhet asfalt är ingen härlig känsla och är därför jag inte har gått så mycket barfot som jag velat.

Jag har aldrig varit mycket för att springa långa sträckor, en del av det rotar sig i att mina ben aldrig riktigt klarat av stötarna från marken och jag har därför dragits med benhinneinflamation och andra smärtor i benet. Ett tag var det så illa att jag knappt kunde gå, inte ens med ordentliga löparskor som skulle ge mig en mjuk landning med foten. Jag åkte in och ut hos olika läkare och sjukgymnaster för att lista ut vad som var problem. Jag genomgick en mängd blodprov och röntgenbesök men ingen hittade någonting, tillslut sa en läkare till att mina besvär var kroniska och att det inte kunde göra något mer.

Upplagd måndag, maj 13, 2013 av Johan Drott

2013-05-05

Fytinsyra är ett ämne som förekommer i en mängd olika råvaror som t.ex i nötter, frön, bönor och spannmål. Fytinsyra är en försvarsmekanism hos vegitabilier (finns i bland annat det bruna höljet på mandlar) som hindrar kroppen från att absorbera mineralerna i råvaran eftersom människan saknar enzymet fytas som används för att bryta ner fytinsyran. Om kosten till stor del består av råvaror med stor mängd fytinsyra kan mineralbrist av järn, kalcium, zink och magnesium bli en följd eftersom fytinsyran binder upp dessa ämnena. Det går att komma runt problemet med fytinsyra genom att förbereda råvarorna på rätt sätt innan de konsumeras genom att till exempel blötlägga och torka dem först.

Här följer ett enkelt tips:
Blöttlägg t.ex. mandel i ett stort kärl i rikligt med vatten i 6-24 timmar (desto längre de får ligga i vattnet desto mer fytinsyra dras ut ut mandeln). Häll sedan av vattnet och lägg mandlarna på en plåt och låt de torka. Det tar en stund för nötterna att torka så ställ in mandeln i ugnen på ca 80 grader i några timmar tills du märker att de torkat ordentligt. Jag gillar att rosta mina nötter vilket jag gör på 200 grader  under en kort tid men då har jag låtit nötterna lufttorka under dagen så att de inte blir rostade och sen  fortfarande är mjuka och blöta i mitten. När mandlarna är torkade är det bara att tugga i sig med gott samvete.

Här är en länk till en tabell som visar hur mycket fytinsyra olika råvaror innehåller.

Upplagd söndag, maj 05, 2013 av Johan Drott

2013-05-01

Denna text är till huvudsak baserad på en föreläsning av Robert H. Lustig, MD, UCSF Professor of Pediatrics in the Division of Endocrinology och boken ”Why we get fat and what to do about it” skriven av Gary Taubs.


Bakgrund:
Fetma och övervikt är egentligen inget nytt fenomen även om det idag ses som en problem som uppstod i mitten av 1900-talet och exploderade när vi gick in i 2000-talet. År 1908 fann arkeologer en staty, daterad till ca 22000 år f.Kr. Som föreställde en kvinna med övervikt. Övervikt fanns alltså redan innan Mc Donalds och potatischips. Det finns flera medicinska förklaringar till varför fetma och övervikt uppstår bland människor men inget som kan förklara den enorma hastighet och spridning som fetma fått idag.

”You are a product of your environment. So choose the environment that will best develop
you toward your objective... Are the things around you helping you toward success - or are they holding you back?”
W. Clement Stone (May 4, 1902 – September 3, 2002)

Våra gener har inte förändrats, inuti är vi fortfarande den där grottmänniskan som förlitade sig på det som naturen hade att erbjuda, men omvärlden som vi lever i idag är totalt skild från vad våra gener är skapta för.

Så vad var det som egentligen hände?
Om du förbrukar mer energi än du stoppar i dig... Termodynamikens första lag säger att energi varken kan skapas eller förstöras, energin är alltid
konstant inom ett slutet system.
Om termodynamikens första lag appliceras på människans kosthållning betyder det om vi inte gör av med lika mycket energi som vi tar in så kommer resterande energi att sparas, det görs i fettcellerna vilket således kommer göra oss feta. Hur gör man då för att motverka fettlagringen? Förbränn mer energi än du tar in, dvs. ät mindre och träna mer.

Om det varit så enkelt som att äta mindre och träna mer så hade inte fetma varit det problemet det är idag eftersom alla vet lösningen till problemet. Men det är här som det största misstaget begås.

Upplagd onsdag, maj 01, 2013 av Johan Drott