Från soliga dagar till regntunga moln. Känslan av att hösten står för dörren kom snabbt krypande. Medan jag skriver regnar det utanför fönstret och dagar som dessa då allt är grått, blött och allmänt ruskigt blir jag alltid sugen på en god soppa. Soppa har ju en viss värmande och lugnande effekt. I min frys har jag länge haft grönkål som jag köpte färsk förra hösten men inte hann använda upp. Istället för att den ska ligga framme och bli dålig så hackade jag upp den och frös in. Kan meddela att den var lika fin nu som den var när jag köpte den :).
Jag bestämde mig för att det var läge för grönkålssoppa.
Här är lite information om grönkål för dig som gillar att gräva ner dig i vad det är du äter ;).
Grönkål är en väldigt näringsrik råvara och är bra att inkludera i din vardagliga kost. Grönkål
är särskilt rikt på A & C-vitamin, vitamin-K och är en bra källa för mineraler som till exempel
järn. Antioxidanterna Sulforafan och indole-3-carbinol som finns i grönkål sägs ha goda anticanceregenskaper. Grönkål är också en bra källa för karotenoider så som betakaroten (bildar
vitamin-A i kroppen), lutein (skyddar mot grå starr) och zeaxanthin (bra för ögonen). Samtliga av de
nämnda karotenoiderna har antioxidant- och cancerskyddande egenskaper.
Grönkålssoppa ska enligt konstens alla regler serveras med frikadeller och kokta ägghalvor.
Tyvärr har frikadeller aldrig varit min favorit, men då fick jag en idé. Varför inte prova att göra
kycklingfrikadeller?
Sagt och gjort tog jag fram kycklingfilé ur frysen och mixade ihop till kycklingfärs. Naturligtvis går det lika bra att använda kycklingfärs, men jag hade helt enkelt ingen sådan hemma.
I receptet nedan använder jag creme fraiche eftersom det ger en god syrlig smak till soppan. För er
som föredrar går det att byta ut mot grädde eller mot ett mjölfritt alternativ.
Grönkålssoppa
4 portionerIngredienser:
- 500 gr grönkål (färsk eller fryst)
- 1 liter vatten
- 2 buljongtärningar (jag använde grönsaksbuljong)
- 2 dl creme fraiche
- Salt och peppar efter smak
- 200 gr kyckling
- 0,5 msk potatismjöl
- En nypa salt och peppar
Gör såhär:
1. Hacka grönkålen om du inte köpt en fryst färdighackad variant.
2. Koka upp vatten och tillsätt buljongen. Lägg sedan i grönkålen och låt detta koka under lock i 10 minuter
3. Under tiden soppan kokar börjar du med kycklingen. Dela kycklingfiléerna och lägg i en mixer och mixa lite snabbt. Tillsätt sedan kryddor och potatismjöl och mixa ihop till en slät smet.
4. När soppan kokat i 10 minuter mixar du den med en stavmixer för att få en slätare soppa. Tillsätt crème fraiche och krydda ytterligare efter smak.
5. Slutligen formar du kycklingsmeten till små frikadeller och lägger lätt ovanpå soppa.
Du kommer troligtvis inte kunna forma smeten i handen utan använd sked för att forma och sen bara släpp ner frikadellerna i soppan. De ska inte tryckas ner i soppan utan vila på ytan. Gör frikadellerna med fördel lite mindre för de kommer att svälla. Låt sedan koka ytterligare tio minuter med locket på. Under tiden kokar du äggen.
Hoppas det smakar
Rebecca & Johan
PS. Glöm inte att följa oss på facebook: https://www.facebook.com/halsasomlivsstil
Tjenare!
SvaraRaderaJo, det håller jag med om att det bör ångkokas, det gäller ju egentligen för de flesta gröna bladgrönsaker. Så ångkoka på för all del :)