Kokosnöten har funnit sedan urminnes tider. Det har även mättat fett gjort. När jag började småskolan blev vi redan på den tiden lärda att mättat fett är dåligt för dig, det ger dig hjärt- och kärlsjukdommar och massa andra otrevliga saker, så se till att håll dig borta.

Eftersom kokosnöten till stor del består av mättat fett undgick inte denna heller häxjakten. Istället för att titta på alla de hälsoegenskaper kokosköttet har så stirrade de så kallade hälsovetarna sig blinda på det mättade fettet. Ett exempel är från tidningen "Må bra" http://dietisten.mabra.com/ar-kokosolja-nyttigt/.

Från sidan ovan nämns bland annat att laurinsyra inte är en livsnödvändig fettsyra. Hur är då definitionen på livsnödvändig? Laurinsyra är bland annat en viktig komponent i bröstmjölk som ger barnet ett bättre immunförsvar och om det inte är livsnödvändigt så vet jag inte vad som är det.

Kokosoljan har en mängd dokumenterade hälsoegenskaper. För utom den just nämnda immunförsvarshöjande effekten är även kokosolja bra för magen. De antibakteriella egenskaperna i kokosoljan är mycket bra på att slå ut bakterier som finns i magen.
Men ska vi inte ha bakterier i magen undrar du säkert? Är det inte det som dricka ProViva går ut på? Jo, det är helt rätt och riktigt. Som tur är då att kokosoljan kan urskilja de bra från de dåliga bakterierna i din mage. För dig som lider av t.ex. stressmage är kokosolja att rekommendera.

För att det här inlägget inte ska bli allt för långt listar jag ytterliggare hälsoegenskaper nedan.

  • Motverkar hjärt- och kärlsjukdomar.
  • Hjälper till vid viktminskning (Kokosoljan höjer din ämnesomsättning genom att öka din kroppstemperatur)
  • Hjälper till vid läkning och infektioner.
  • Ökad energi.
Kokosolja har ytterliggare en viktig egenskap som många andra vegitabilska oljor saknar. Jag känner faktiskt inte till någon annan med liknande egenskaper. Vid stekning, eller uppvärmning av vegitabiliska oljor ändrar fettskedjorna struktur, antioxidanterna förstörs vilket gör att oljan börjar oxidera och det skapas farliga ämnen som kan ge dig cancer och andra sjukdommar.  Detta händer inte med kokosolja på grund av MCT (Medium-chain triglyceridesvilket gör kokosolja som ett bra alternativ att använda till matlagning.

Hur använder jag själv kokosolja?
Jag brukar använda kokosolja på en daglig basis. Två till tre matskedar om dagen försöker jag få i mig.
På morgonen brukar jag göra en smoothie där jag tar i 2 matskedar kokosolja, för utom den friska smaken vilket gör det som en bra start på dagen hjälper oljan mig att vakna till och hålla mig pigg och frisk. Jag brukar även en gång i veckan gnida in mitt ansikte med lite kokosolja för att hålla min hud ren och fin.

Viktigt att tänka på när man köper kokosolja är att den givetvis ska vara ekologisk men också kallpressad för att den ska ha så hög kvalitet som möjligt. Extra virgin coconut oil är att rekommendera. Om oljan har en frisk och färsk doft när du öppnar burken då är det en bra indikator på att du har fått bra kvalitet.
En viktig sak att nämna är att kokosolja har en hög smältpunkt. För oss som bor i sverige är kokosoljan nästan stelnad hela året om. Oljan blir inte flytande förrän runt 24-25 grader. Ett tips är att inte ha den i kylen för då blir det svårt att använda eftersom den blir väldigt hård. Jag brukar ha oljan i skafferiet. En bra indikator på att sommaren har kommit är att kokosoljan är flytande.

Jag har än så länge bara skrapat på ytan om kokoolja. Jag har valt att inte gå in allt för mycket på hur kokosoljan fungerar inne i kroppen eftersom detta inlägget då skulle blivit allt för långt. Det få komma i en senare del. För er som vill ha mer information om kokosolja, eller veta var jag har hitta min information så kommer jag att publicera länkar och källhänvisningar här under.

Ha det bra och spring ut och skaffa dig lite kokosolja.

/Johan


http://www.coconutoil.com/research.htm (länkar till flera studier om kokoolja)

http://www.youtube.com/watch?v=vOBuAe1IVRM (Dr. Mercola pratar om kokosolja)

The coconut miracle, 2004,  Bruce Fife, Jon J.Kabara