Nu är sommaren här och det är ett utmärkt tillfälle att flytta sig från gymlokalen och ut i det gröna. Jag personligen försöker träna utomhus så mycket det går men det är inte alltid helt enkelt att börja träna utomhus om man är van vid gymmets bekvämligeheter så som bänkar, maskiner och fria vikter.

Allt som behövs för ett bra träningspass utomhus är din egen kropp och en vattenflaska, det behövs ingen utrustning, det ända som krävs är vilja, lite kreativitet och att inte vara rädd för att prova något nytt. Träna utomhus är ett optimalt tillfälle att träna på de saker man inte brukar göra på gymmet. Exempel på det kan vara kroppsvikts-, stabilitet- och intervallträning.Ett bra ställe att börja på är att hitta en öppen gräsyta t.ex en fotbollsplan eller liknande. Med en öppen yta att arbeta på kan man göra t.ex benböj, utfall, plankan, armhävningar och mycket mer.

Mitt träningspass utomhus brukar bestå av följande:
  • Benböj med hopp (antingen hoppa rakt upp eller framåt, försök att landa mjukt)
  • Utfall (både framåt och bakåt)
  • Armhävningar med sidosteg (gör en armhävning och flyta dig sedan stående på alla fyra i armhävningsposition åt höger eller vänster)
  • Plankan (gör olika variationer t.ex lyfta på en arm, ett ben eller lyft både en arm och ett ben för ökad svårighet)
  • Springa intervaller
  • Bear crawls (ta sig framåt genom att gå på alla fyra, desto mer utsträckt du är desto jobbigare blir det. Fördela vikten på både armar och ben.)

Ett bra tips är att se sig omkring med ett öppet sinne för det gömmer sig bra träningsredskap runt om oss. Lekplatser brukar till exempel kunna erbjuda alla möjliga träningsmöjligheter men även något så enkelt som en parkbänk kan vara till stor nytta. Bra tips finns här: Primal Workouts in a Modern City

Det går även att använda vanligt förekommande föremål så som en ryggsäck för att  göra sitt träningspass mer ansträngande. Filmklipp finns här: Backpackin' it.

Detta var några enkla tips för att komma igång med utomhusträning.

/Johan