Vitamin D är en fettlöslig vitamin som produceras inne i kroppen när ultravioletta strålar träffar huden och sätter igång vitamin D syntesen som skapar vitamin D3. Naturligt D-vitamin är lågt förekommande i maten vi äter och det är därför viktigt att vi får tillräckligt med solljus för att täcka vårt dagliga intag.

Vitamin D3 skapas i huden genom att ultavioletta strålar från solen reagerar med 7-dehydrocholesterol som är en föregångare till kolesterol. När vitaminet är skapats följer det med blodet till levern där det omvandlas till calcidiol som sedan transporteras vidare till njurarna där det bildar calcitriol, den aktiva formen av D-vitamin.

Vad är då calcitriol bra för? calcitriol gör så att kroppen kan ta upp [förbättrar upptaget av] kalcium från maten vi äter. Kalcium är mycket viktigt för vårt skelett och våra tänder, det används både för att bygga och reparera vårt skelett. Brist på kalcium kan leda till bland annat benskörhet men även ökad risk för högt blodtryck mm.

Vitamin D kan också hjälpa ditt imunförsvar. Förutom att d-vitamin kan bilda calcitriol i njurarna kan det även bilda calcitriol när det reagerar med [monocyt-]makrofager, det vill säga när d-vitamin reagerar med dina vita blodkroppar. Det calcitriol som bildas kommer då hjälpa till att skydda kroppen från ovälkommna inkräktare.

Källor till d-vitamin [för utom solen] är bland annat fet fisk, så som lax och makrill men även ägg. Det rekommenderade intaget av D-vitamin inom EU är 5.0μg/dag. 100 gram lax ger ca 9 μg. Det betyder att det krävs ca 55 g lax för att komma upp i det minsta dagliga intaget [(5.0μg/9μg) x 100g ≈ 55 g] och ca 10 ägg [(5.0μg/0.5μg) = 10 st]. Den övre gränsen för d-vitaminintag per dag är ca 4000 IU, dvs. 100μg för att det ska anses som säkert. Dock är Vitamin-D-förgiftning otroligt sällsynt och kräver väldigt stora mängder. Det finns bevis som visar att intag upp mot 250μg (10 000 IU) inte är skadligt dock som med allting annat bör man inte överdriva.

För er som vill veta mer finns det en bra föreläsning som ni kan se här.