Äntligen är julen här, en högtid som vi kommer spendera med nära och kära och med en massa god mat. Men vad är en jul utan riktigt gott julgodis? Tyvärr är de flesta sorters julgodis som går att köpa i affären fulla av socker och andra tillsatser och är därför inget vi vill stoppa i våra kroppar.

Så hur löser vi då problemet? Jo genom att göra eget julgodis såklart och såhär års är mycket exotisk frukt i säsong så t.ex fikon och dadlar är extra fina just nu. 

Här har du fyra olika sorters julgodis som vi gjort utan något tillsatt socker och vi har enbart försökt använda de bästa ingredienserna vi kunde hitta. Istället för smör har vi använt oss flitigt av ghee, för er som inte vet vad ghee är för något så är det detsamma som skirat smör. Det vill säga att man smälter smör och låter det sjuda på låg värme så att fett och mjölkproteinet separerar sig, fettet är det som sedan blir det som kallas ghee. Vi har märkt att användning av ghee när man gör tryffel gör det lättare att rulla dem, detta var första gången då vi inte blev kladdiga om händerna när vi rullade tryfflar så ett tips är att använda ghee, annars funkar det givetvis bra med smör om man så vill. Här är en instruktionsvideo för hur man gör ghee.

De olika sorters julgodis vi gjort kan du se på bilden nedan. Längst till höger är det chokladcrunch, i mitten har vi dadelbitar, de två bollarna längst till vänster är fikonbollar (kokos/choklad) och bollen längst bort från kameran är tryffel rullad i krossad mandel.



Chokladcrunch
Antal: ca 20 st

Ingredienser:
- Mandel (100 g)
- Russin (100 g)
- Mörk choklad (100 g)
- Kanel (1/2 tsk)
- Kardemummafrö (1 st)
- Ghee (1 msk)
- Riven kokos

Gör så här:
1. Smält chokladen långsamt över ett vattenbad och blanda i ghee.
2. Öppna kardemummafröet, ta ut innehållet och mortla till ett fint pulver.
3. Grovhacka mandel och russin och lägg i en skål.
4. Blanda kanel och kardemumma tillsammans med mandel och russin. Häll över chokladen och blanda ordentligt.
5. Ta en tesked och forma små högar av blandningen på ett bakplåtspapper.
6. Strö över lite riven kokos och ställ chokladcrunchen svalt så att den stelnar
7. Klart!

Dadelbitar
Antal: skiva i önskat antal. (ca 20-30 st)

Ingredienser:
- Torkade dadlar (200 g)
- Valnötter (50 g)
- Lime (1st)
- Ingefära 
- Riven kokos

Gör så här:
1. Mal ner dadlarna i en köttkvarn eller mixer. Vi vill höja ett varningens finger att om du använder en mixer var observant så inte knivarna kör fast i dadlarna så att motorn går sönder, det är därför vi använder en köttkvarn.
2. Hacka valnötterna och blanda ner tillsammans med de malda dadlarna.
3. Riv ingefära och skal från en lime ner i dadelblandningen och blanda samman, använd fingrarna. Här får du testa dig fram så du får den smakbalans du vill ha.
4. Ta upp dadelblandningen och rulla den till önskad tjocklek.
5. Avsluta med att rulla i riven kokos.
6. Ställ in i kylskåpet.
7. Klart!




Fikonbollar
Antal: ca 20 st

Ingredienser:
- Torkade fikon (200 g)
- Torkade Aprikoser (100 g)
- Kanel (1 msk)
- Mörk choklad (50 g)
- Riven kokos

Gör så här:
1. Skär av ändarna på fikonen och mal ner fikon och aprikoser i köttkvarnen. Vi vill höja ett varningens finger att om du använder en mixer var observant så inte knivarna kör fast i fikonen så att motorn går sönder, det är därför vi använder en köttkvarn.
2. Smält chokladen långsamt över ett vattenbad.
2. Blanda de malda fikonen och aprikoserna med kanelen, använd fingrarna för att blanda.
3. Forma bollar i önskad storlek och rulla i choklad eller kokos och placera på en tallrik.
4. Ställ in fikonbollarna i kylen och låt dem bli kalla.
5. Klart!







Tryffel
Antal: 25-30 st

Ingredienser:
- Mörk choklad (200 g)
- Vaniljpulver (1 tsk)
- Grädde (1 dl)
- Honung (1 tsk)
- Ghee (2 msk) eller smör (50 g)
- Glögg (1 msk)
- Mandel

Gör så här:
1. Smält chokladen långsamt med ett vattenbad.
2. Värm grädde, vanilj och honung i en kastrull.
3. Blanda choklad med gräddblandningen och tillsätt ghee/smör och glögg.
4. Låt blandningen svalna i kylen så den stelnar, se till att den inte bli för kall för då blir den hård och gör det svårare att rulla.
5. Mixa mandel till fina små bitar och häll på en tallrik.
6. Använd en tesked för att ta en bit av den stelnade chokladblandningen och forma den till en boll i händerna, rulla sedan bollen i mandeln. 
7. Placera tryfflarna på en tallrik och ställ in i kylen så de stelnar.
8. Klart!




Nu har ni en massa julgodis att prova och vi ska försöka hålla fingrarna ur godisburken så där är något kvar till jul eftersom vi lovat att dela med oss.

Med detta inlägg passar vi på att önska er alla en God Jul och vill säga tack till alla som läser bloggen och till er som hänger med oss på facebook.

Ha en god jul och ta hand om er!

// Johan & Rebecca

PS. Glöm inte bort att gilla Hälsa som livsstil på facebook!