För er som följer Hälsa som livsstil på facebook eller twitter har kunnat se att vi tipsat om Ekorundan som pågick 7-8 september. Det var väldigt nyligen vi hittade det här evenemanget vilket kan jämföras med konstrundan fast man besöker ekologiska gårdar runt omkring i Skåne. Givetvis var det ett måste att Hälsa som livsstil var på plats och tittade på gårdarna och lyssnade på det bönderna hade att berätta. Det var väldigt intressant och givande att få lära sig mer om ekologiskt jordbruk och få inspiration för att kunna föra budskapet vidare om hållbart ekologiskt jordbruk.

@lantis

Vi besökte 3 olika gårdar i centrala Skåne, den första var @lantis som ligger en liten bit utanför Hörby. Efter ett besök i den välfyllda och välsorterade gårdsbutiken, där vi köpte ekologiska morötter, äpplen, päron och sallad var det dags för en rundvandring på gården. Det är en fin gård som är under uppbyggnad där de håller på att bygga ut gårdsbutiken och samtidigt planerar att utvidga sin odling med  bärbuskar och fruktträd men även en mindre djurbesättning. På gården i nuläget finns det gäss, höns och kalkon. De som jobbar på gården är väldigt trevliga och vi rekommenderar definitivt ett besök om du är i närheten. Gårdsbutiken innehåller många olika ekologiska varor, inte bara råvaror utan även tvättmedel, garn, hudvårdsprodukter och mycket mer.



Hallontorpet

Andra gården vi besökte var Hallontorpet vilket egentligen inte är någon gård utan snarare ett torp med en väldig massa hallonbuskar precis som namnet berättar. Här passade vi på att köpa lite hallonsylt med smak av choklad och tog en promenad kring torpet. Hallontorpet är ett mysigt fikaställe och är fint beläget omgivet av böljande åkrar.


Sunnantorps gård

Den sista gården för dagen blev Sunnantorps gård, vilken är beläget i Stehag och endast någon kilometer från Hallontorpet. På Sunnantorp håller de på med uppfödning av kalvar som sedan slaktas och säljs på ett antal olika butiker runt om i Skåne men det går också att beställa kött- och krovlådor direkt från gården. Vi passade på att köpa med oss hem en 5 kiloslåda med fin kalvkorv utan nitrit och andra onödiga tillsatser, detta är en korv vi kommer äta med gott samvete. Vi passade också på att beställa en 30-kilos låda med kalvkött. 

Det första vi mötes av när vi kom till gården var stora gröna fält med frigående nötkreatur vilket var en väldigt vacker syn. Det är såhär djur ska födas upp, frigående och med deras naturliga föda gräs!


Lisbeth och sonen Julius gav oss en rundvandring på gården och de berättade om vad krav-märkt innebär och hur uppfödningen av kalvarna går till. På kravmärkta gårdar används det inga kemikaliska beskämpningsmedel, inget GMO (Genmodifierade organismer) och inget konstgödsel. Vi fick lära oss olika knep för hur man återför näring till jorden på ett naturligt sätt genom att så närande grödor så som klöver för att samla kväve i jorden och hur man kan använda en blandning av av närande och tärande grödor för att bli av med ogräs. På ett ekologiskt jordbruk är de uppfinningsrika och eftersom de inte kan använda kemiska bekämpningsmedel blir de tvungna att finna sätta och testa sig fram för att på ett ekologiskt sätt kunna bekämpa ogräs och andra problem som kan uppstå på gården. Sunnantorps gård är ett bra exempel på ett hållbart ekologiskt jordbruk.

Lisbeth, gårdens ägare

Julius, driver gården och står för djuruppfödningen


 I det egna trädgårdslandet används det grisar för att förbereda inför sådd. Grisarna bökar runt i jorden och äter upp ogräs och andra växter och passar samtidigt på att gödsla jorden vilket gör den extra näringsrik. Det var självplockning som gällde i trädgårdslandet och Rebecca var snabb att plocka på sig en välfylld påse grönkål, vi ska passa på att frysa in en del och spara till julbordet. Trädgårdslandet producerade tillräckligt mycket grönsaker för att försörja 10 familjer och det blev till och med lite över vilket såldes till privatpersoner.


Här ligger grisarna och solar. På marken bökar de och förbereder inför nästa års trädgårdsland.
Så här växer blomkål
Rebecca håller i en Borlottiböna
Grönkålen växer sig stor



Vi tackar Ekorundan och alla de gårdar vi besökt för detta året. Det var väldigt roligt och intressant och kan lätt rekommendera alla att passa på att besöka Ekorundan nästa år. Det är viktigt att buskapet om ekologiskt fortsätter att spridas och att konsumenterna kommer ut ur matbutikerna och ut till gårdarna och får se hur riktig mat ska produceras. Det är vi som konsumenter som styr hur maten produceras och vilken kvalité den har, om vi begär ekologiskt kommer bönderna att leverera och fler bönder kommer gå över till ekologiskt. Vi måste stå upp och försvara vår rätt till giftfri mat och motverka den stora miljöförstöring som kemikaliska bekämpningsmedel innebär eftersom det inte bara dödar insekter och svamp utan även jorden växterna lever av och inte minst oss själva.

Ät giftfritt... ät ekologiskt... Ät riktig mat!

Johan & Rebecca