Idag fick jag hem en ny bok vid namn Adrenal Fatigue - The 21st Century Stress Syndrome. Boken handlar om en relativt ny företeelse som ännu inte är vida känd vid namn Adrenal Fatigue.Men vad är då Adrenal Fatigue och hur påverkar det mig?

Ovan för dina njurar sitter binjurarna (eng. Adrenal glands). Binjurarna har till uppgift att utsöndra stresshormonet kortisol. Jag har i ett tidigare inlägg skrivit om kortisol och vilka uppgifter det har i kroppen. Du hittar inlägget här.

Adrenal Fatigue är en engelsk term på utmattade binjurar. När kroppen utsätts för konstant stress blir binjurarna helt enkelt utmattade och dess funktion blir nedsatt.

Det finns 6 olika typer av stress:
- fysisk
- kemsik
- psykisk
- elektromagnetisk
- termisk (värme)
- näring

Kroppen tolkar alla typer av stress på samma sätt, den övergripande stressnivån är alltså en summering av all de sex olika typerna ovan. En stresstyp som ofta kommer i skymundan är den stress som kost kan skapa. Matallergier, nedsatt matsmältningsförmåga, parasiter, svampinfektioner etc är alla en stor påfrestning på kroppen och är en fysisk stress på kroppen. Träning är också en fysisk stress.

Om vi sen räknar med den psykiska stress som uppkommer när det är mycket som händer på jobbet eller i privatlivet kan du enkelt räkna ut att stressnivån nu börjar summeras ihop till en märkbar nivå och då har vi ännu inte räknat med kemsik (t.ex. gifter från plast, besprutad mat), elektromagnetisk (mobiltelefoner, microvågsugn) eller termisk stress (värme, kyla).

Det finns i dagens samhälle många fler stresskällor än det fanns tidigare under människans evolution då stress var något som uppkom till exempel under svältperioder eller när man var tvungen att springa för sitt liv.

Några symptom på utmattade binjurar är:
- Svårt att vakna på morgonen
- Återkommande trötthet som inte blir bättre av sömn
- Sug efter salt mat
- Nedsatt sexlust
- Nedsatt förmåga att hantera stress
- Behöver längre tid för att återhämta dig från sjukdom
- Yrsel när du reser dig upp snabbt
- Mild depression
- Allmänt nedstämd
- Ökad PMS
- Minnesförlust
- Nedsatt produktivitet

Har du ett flertal av ovanstående symptom kan du lida av utmattade binjurar.

Nu har jag ännu inte läst boken men från det jag har studerat inom ämnet innan så vet jag att det finns ett antal hjälpmedel för att bli av med utmattade binjurar. Ett exempel är att ta tillskott av magnesium. Magnesium hjälper kroppen att slappna av. Andra saker som kan hjälpa är att undvika stressfulla situationer, sova mycket, meditera, lugna promenader, specifik träning, se över din kost och om du lider av svamp- eller parasitinfektioner göra dig av med dessa.

Detta var allt för denna stunden. Det kommer mer om ämnet Adrenal Fatigue i framtiden.

Nu ska jag avnjuta kvällen med en kopp Yogi Bedtime-te och en god bok.

Ha det bra allihop!

Johan