En anledning till varför det är viktigt att träna sin core (bål/ländrygg/höft/skuldror) är för att dessa muskler är högst involverade i kroppens förmåga att stabilisera sig och är nödvändiga för att ha en bra upprätt hållning. Eftersom en av bålmuskulaturens uppgift för att hålla tarmar och organ på plats och främja genomströmningen av vätska är det viktigt att bålen är tillräckligt stark för att utföra denna uppgift. Med en svag core-muskulatur kommer inte kroppen kunna stabilisera varken organ eller ryggrad och följdproblem så som ryggvärk, försämrad vätskecirkulation och minskad organfunktion kan uppstå.

Ett tecken på att man lider av försvagad core-muskulatur är bland annat om nedre delen av magen sticker ut. Man kan se sitt bäckenben som en skål där organ och tarmar är placerade, när bäckenbenet börjar luta på grund av svag core-muskulatur kommer organen att spilla över kanten vilket kan visa sig som en utstickande mage.

Här kommer ett enkelt test du kan utföra för att se om du har en väl fungerande core.

Gör så här:
- Klipp upp en bit snöre tillräckligt lång så du kan knyta den runt magen i höjd med naveln.
- Ta ett djupt andetag och dra in magen, knyt sedan snöret runt midjan. När du släpper ut magen igen ska du känna att snöret spänner.
- Placera ett föremål framför dig på golvet med en vikt som du kan plocka upp utan större ansträngning, te dock inte en allt för lätt vikt.
- Böjd dig sedan framåt och plocka upp föremålet och lägg märke till vad som händer med snöret, repetera ett antal gånger.

Om du la märke till att snöret antingen blev tajtare eller höll sig lika tajt som när du knöt det är det ett tecken på att din TA (Transversus Abdominis) inte aktiveras som den ska. TA ligger som ett bälte runt bålen vars uppgift är att stabilisera ryggraden. För att testet ska vara godkänt ska snöret kännas lösare när du böjer dig framåt. Magen skall alltså dras inåt vilket indikerar att TA har aktiverats.

En övning du kan genomföra för att stärka din Transversus Abdominis är att ligga på alla fyra (knäna och handflatorna i golvet) där du har höften i position över knäna och axlarna över händerna med en rak rygg. Andas sedan ut och dra in magen, håll denna position så länge du kan. När du behöver andas in slappnar du av i magen och drar in andetaget. Genomför denna övning 10 gånger, denna övning kan du utföra dagligen.

Här är en video där jag demonstrerar core- / balansövningar på en gymboll: Core- / Balansträning på gymboll

Hoppas du lärt dig något!

Kom gärna med frågor om du har något du undrar.

Johan