Sömn är en viktig komponent till god hälsa men även för viktminskning. I kroppen har vi ett ämne som kallas för melatonin. Melatonin är enkelt uttryckt, ditt sömnhormon. Produktionen av melatonin styrs av ljuset, så när det börjar mörkna ökar produktionen av melatonin och tvärt om när det börjar ljusna. Vår sömncykel strys alltså av ljuset.

Viktigt att komma ihåg är att de flesta gener vi har i kroppen är de samma som våra förfäder grottmänniskorna hade, men vårt levnadssätt skiljer sig markant från deras och inte minst hur mycket vi sover. Innan glödlampan fanns styrdes människans sömn av solen, när solen gick ner gick man till sängs och när solen gick upp var det dags att vakna. Ni som gillar att vakna till morgonsol har säkert redan listat ut det.

Eftersom vår sömn styrs av solen så borde vi sova längre på vintern än på sommaren. På vintern är dagarna kortare och nätterna längre. Det gör att vi borde sova upp mot ca 13 timmar per natt på vintern. Men hur många gör det egentligen? Jag är inte en av dem.
Men allt vi gör har konsekvenser och vissa är mer allvarliga än andra. Så vad menar jag med detta?

Melatonin är mer än bara ett hormon som får dig att sova på natten. Det hjälper även till att styra andra funktioner i kroppen, till exempel hur stort ditt sug är efter kolhydrater. Vi som människor är kodade för att äta mer kolhydrater på sommaren än på vintern. En av de enkla anledningarna är att det innan inte fanns tillgång till kolhydrater under vintern, för vem kan odla frukt och grönsaker på snö? Så då var vi tvugna att lägga på oss kroppsfett för att vi skulle överleva vintern. När man tittar på det så här så är det ganska logiskt varför vi lägger på oss fett. Det är helt enkelt en överlevnadsmekanism. Vår kropp förbereder sig inför vintern och den kommande svälten.Men i dagens samhälle med glödlampan, för lite sömn och överflödet av kolhydrater året om så tror kroppen att det alltid är sommar. Det gör att kroppen kommer fortsätta lägga på sig fett i förberedelse inför vintern som aldrig kommer på grund av att det alltid är ljust runt omkring oss.

Men på vilket sätt påverkar sömnen vårt sug efter kolhydrater?
Sömnhormonet är Melatonin som jag nämnade innan. Du har också ett hormon som heter prolaktin i kroppen. Melatonin har en direkt påverkan på prolaktin, när melatonin är högt minskar prolaktin (vilket borde ske på vintern) vilket gör att du inte borde känna något sug efter kolhydrater. Men vad som händer på sommaren är att du får en överproduktion av prolaktin på grund av det minskade melatonin vilket påverkar leptin (hormonet som övervakar dina fettreserver) och NPY (reglerar sockernivåerna i blodet) vilket då gör att ditt sug för kolhydrater ökar. När du äter mer kolhydrater lägger du på dig mer fett...

För er som vill veta mer om hur kolhydrater (socker) omvandlas till energi och fett i kroppen kan läsa min artikel om Socker, den bittra sanningen här på bloggen.

Så för komma ned några avslutande ord.
Kontrollera ditt intag av kolhydrater (socker) och ät frukt och grönt som är i säsong, gäller speciellt på vintern, och kom i säng i tid. Sitt inte uppe halva natten framför datorn eller med lamporna tända.
Om du har problem att sova, prova att dimma ner ljuset en timme innan du ska gå och lägga dig så borde det hjälpa om problemet ligger hos din melatoninproduktion.

För er som vill veta mer om detta ämne kan jag rekommendera boken Lights Out av T.S Wiley.

Ha det bra och kom i säng i tid!

Källor:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Prolaktin
http://www.lu.se/o.o.i.s?id=12722&postid=29493 (NPY)
http://undergroundwellness.com/lights-out-is-lack-of-sleep-making-you-fat/ (Blogg om samma ämne, på engelska)
Lights Out: Sleep, Sugar and Survival, T.S Wiley (2001)