Har det egentligen någon betydelse när vi äter och vad vi äter? Det råder delade meningar om det precis som med så mycket annat. Enligt Ori Hofmekler, som har studerat hur den männskliga kroppen hanterar mat vid olika tidpunkter, säger att tajmingen av måltider är viktigt för att uppnå god hälsa och för att optimera kroppens egna processer.

Under morgontimmarna och förmiddagen är det inte optimalt att äta stora måltider eller många måltider. Anledningen är att kroppen under morgonen och delar av förrmiddagen ägnar sig åt detoxifiering, kroppen försöker helt enkelt göra sig av med gifter den samlat på sig under det gångna dygnet. Om du har en god detoxifieringsprocess så märker du det genom att du behöver gå på toaletten på morgonen för att göra dig av med gifterna. Om du inte behöver det "you got a problem..." som Ori sa. Vad som händer när du inte kan göra dig av med gifterna är att när de ligger i tarmen så kommer de att återgå in i din blodcirkulation och mängden gift i ditt system kommer öka eftersom kroppen inte kan göra sig av med det. Vad som menas med gift kan vara allt från tungmetaller till bekämpningsmedel du får i dig från besprutad frukt och grönsaker. Enligt Ori är förstoppning en av de största mördarna i den västerländska delen av världen.

Vad kan man då göra för att underlätta kroppens reningsprocess. Ori föreslår att man under morgonen och förrmiddagen endast äter mindre måltider med "renande mat", det vill säga frukt och bär men även vassleprotein. Anledningen till varför vassleprotein är med i bilden är på grund av att det tas upp mycket snabbt av kroppen. Ett vassleprotein av hög kvalitet bör vara inne i ditt system inom 15 minuter. Viktigt att vara uppmärksam på är att vassleproteinet inte får innehålla sötningsmedel eller andra tillsatser eftersom det då kan öka giftmängden istället för att hjälpa till att minska den. Poängen är helt enkelt att kroppen inte ska behöva lägga kraft på att smälta den mat du har i magen utan ska istället ägna den åt att detoxifiera.



Tajming av måltider inför och efter träning är också viktig. Många känner redan till att det är viktigt att äta efter träning för att ta vara på återhämtningsförnstret och för att maximera effekten av träningen. Det som det däremot inte talas om lika mycket är hur man ska äta inför träning. Inför träning är det inte rekommenderat att äta stora måltider däremot kan ett mindre proteinrikt mål intas 30 minuter till 1 timme innan träning. Det viktiga är att proteinet kan tas upp snabbat av kroppen. Vassle är bra för detta. Anledningen till varför det inte är rekommenderat att äta stora måltider innan träning beror på att kroppen hanterar mat dåligt under stress. Matsmältningen stängs helt enkelt av. Om du har ätit en stor måltid och tränar intensivt direkt efter blir man lätt illamående och det beror helt enkelt på att matsmältningsprocessen stängs av till fördel för musklerna.

Att äta direkt efter träning är inte heller rekommenderat, i alla fall inte om du tränat intensivt. Så hur vet du om du tränat tillräckligt intensivt? Det är enkelt, du kommer helt enkelt inte vara hungrig. Tränar du intensivt kommer du inte känna någon hunger på cirka 30 minuter till 1 timme efter. När du känner att hungern börjar komma är det på sin plats att tillföra mat. Då i form av ett snabbupptagande protein. Om ditt mål är att bygga muskler bör du inte inta några kolhydrater med högt glykemiskt index (GI) efter träning på grund av att du då kommer stänga av den viktiga MTOR-processen. MTOR är processen som bygger dina muskler, MTOR står för 'Mammalian target of rapamycin' och reglerar bland annat celltillväxten och proteinsyntesen vilket krävs för muskeltillväxt.


Jag tycker att detta är ett mycket intressant ämne och jag har i detta inlägg endast beskrivit tajming av måltider och hur kroppen bygger muskler på en mycket övergripande nivå. Jag kommer i senare bloggar att gå in mer på djupet på hur den muskelbyggande processen fungerar och vad man ska göra för att hålla den igång.


Källor:
Intervjun med Ori Hofmekler (Engelska)
The Warrior Diet: Switch on Your Biological Powerhouse For High Energy, Explosive Strength, and a Leaner, Harder Body, Ori Hofmekler, (2007)