Här är receptet på ett riktigt gott och matigt bröd som är enkelt och snabbt att göra. Receptet har jag själv komponerat ihop och förfinat. Brödet är helt mjölk- och glutenfritt och består enbart av ett fåtal ingredienser. Jag har givit det namnet "Hälsa som livsstil bröd" eller förkortat HSL Bröd.
HSL Bröd
Ingredienser:
- Fiberhusk (1 msk)
- Ägg (8 st)
- Kokosmjöl (1,5 dl)
- Mandelmjöl (3,5 dl)
- Vatten (ca 3 dl)
- Bakpulver (1 msk)
- Linfrön (1/2 dl)
- Chiafrön (1/2 dl)
- Kanel (2 tsk eller efter smak)
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Knäck alla äggen i en bunke och vispa dem pösiga.
3. Blanda samman alla torra ingredienser i en skål.
4. När äggen är pösiga tillsätter du mjölblandningen i omgångar och vispar samman.
5. Tillsätt vatten så att smeten inte blir torr. (Det kan behövas lite mer/mindre vatten beroende på din mjölmix)
6. Dela upp smeten i två delar och forma som du vill.
7. Ställ in i ugnen i ca 30 minuter tills de fått en fin färg och en lite hård yta.
8. Ta ut och låt svalna.
Hoppas det smakar! :)
Dela gärna recepten om ni vill på era egna bloggar eller liknande men länka då till min blogg där ni hittade det. Tack så mycket.
Johan
Jag undrar vart du hittar chiafrön, är det Life butikerna? det går väl att byta mot pyssillum..tror jag dem heter..
SvaraRaderaChiafrön bör du hitta i välsorterade matbutiker eller i någon hälsokostaffär t.ex Life. Det går inte att byta ut just chiafrön mot pyssillium, eftersom chiafröna suger åt sig vätska och sväller upp vilket gör brödet saftigt istället för torrt och tråkigt. Du kan däremot byta ut fiberhusk mot pulveriserat psylliumfröskal om du vill.
RaderaHej igen!
SvaraRaderaNu har jag bakat brödet! Det hade lite smak av kaka, kan det vara mandelmjölet som gör detta?! Det tror jag, men det var gott, huvudsaken! Jag som diabetiker tyckte det var positivt eftersom jag inte har märkt någon skillnad på blodsocker. Och ingen uppsvälld mage, tack och lov. Jag ska botanisera i din recept bank Johan.
Tack för din sida!
//Jenny
Hej Nenne,
RaderaVad kul att du gillar det :).
Jag håller med att det får en lätt smak av kaka, dock är det svårt att komma runt när man bakar med just mandelmjöl. Jag gillar att tillsätta kanel när jag gör brödet men det går givetvis att tillsätta andra kryddor för att ge brödet den smaken man vill ha. Ska själv testa lite olika kryddningar i framtiden men är just nu väldigt nöjd med smaken.
Tack för dina vänliga ord!
/Johan