Så mycket vatten som rubriken säger bör jag dricka som minst varje dag.

Precis som jorden består även människan till största delen av vatten, närmare bestämt 75% av kroppen är vatten och precis som med vattnet i haven har blodet i kroppen ungefär lika hög salthalt.

Vatten spelar många nyckelroller i kroppen, bland annat har det som huvuduppgift att skapa en gynnsam miljö för våra celler. Bland annat ska vattnet hjälpa till med att transportera näring och avfall till och från cellerna. Eftersom vattnet är delaktigt i alla processer i kroppen är det viktigt att vattnet vi konsumerar är av hög kvalitet.

Man bör undvika att dricka vatten från förgiftade källor, förgiftning i dagens samhälle kan ske på många sätt till exempel från jordbruk, industrier och andra utsläpp som letar sig in i vårt dricksvatten. Men en av de vanligaste sätten att få i sig kemikalier är genom att dricka vatten på plastflaska. Plastflaskor innehåller en mängd olika kemikalier som kan läcka ut i dricksvattnet som sedan kan skapa stor skada i kroppen. Den vanliga kemikalien BPA (Bisfenol A) kan som känt påverka hormonet östrogen hos både män och kvinnor. Östrogenbildande kemikalier är en anledning till varför det blir vanligare med så kallade mansbröst. Undvik att dricka vatten ut plastflaska, glasflaska är att rekommendera men om du inte har tillgång till någon sådan är en plastflaska fri från BPA ett bra alternativ.

Vatten bör drickas rumstempererat annars kommer det bara ligga kvar i magsäcken till det når kroppstemperatur innan det kan absorberas in i blodet.

Men hur mycket bör man dricka då?

Du kan räkna ut ditt lägsta rekommenderade vattenintag med hjälp av formeln: Vikt(kg) x 0,033 = X liter vatten per dag.

För att bibehålla elektrolytbalansen kan man tillsätta en nypa salt i varje liter vatten man dricker. Det gäller då bara att se till att saltet är av hög kvalitet och är oprocesserat så att alla mineraler följer med. Ett exempel på oprocesserat salt är ekologiskt havssalt eller himalayan salt. Genom att tillföra salt i vattnet gör det också så att man slipper springa på toaletten så ofta bara för man dricker mer vatten.

Om man inte dricker tillräckligt mycket vatten så är kroppen duktig på att återvinna den vätska som finns kvar i kroppen. Till exempel kommer kroppen suga åt sig den vätska som finns i avföringen i tarmen och återföra den vätskan i cirkulation. Detta är ett problem många lider av, där kroppen återför avfall som är på väg ut ur kroppen in i omloppet igen, detta skapar en toxisk miljö vilket främjar inflammation i kroppen samt en rad andra hälsoproblem. En följd av att inte dricka tillräckligt med vatten är att man blir förstoppad på grund av att vätskan sug ut ur avföringen och avföringen blir hård som sten och får det svårare att passera genom tarmen.

Så vad kan du då ta med dig från detta?

Bara drick mer vatten om du inte redan dricker tillräckligt. Speciellt på varma dagar eller när du druckit mycket kaffe eller te eftersom de båda är vätskedrivande. Tillsätt gärna lite salt i vattnet så att du bibehåller elektrolytbalansen. En symptom på att elektolytbalansen är ur fas är yrsel när man ställer sig upp hastigt.  Använd formeln (Vikt(kg) x 0,033 = X liter) för att räkna ut ditt minimum intag per dag.

Vi hörs senare!

Johan