Då kör vi på med ett nytt inlägg i serien Fråga Johan. Denna gången kommer frågan från min egen syster Caroline. Kul att du är inne på bloggen och läser och ställer en fråga! :)

Frågan lyder:
Vilken inverkan har koffein på kroppen?

Koffein är den mest spridda drogen i världen och finns i den populära drycken kaffe, men även i vissa tesorter och många andra drycker. Men varför kallas det för en drog kan man undra. Om vi tittar närmare på beskrivningen av en drog så är den följande: En drog är en substans, syntetisk eller icke-syntetisk, som har psykologisk effekt och inte primärt intas för näringens skull.

Koffein stimulerar bland annat det centrala nervsystemet vilket gör att det påverkar hela kroppen, 99% av det koffein som konsumeras blir absorberat och distribueras ut till alla vävnader och organ. Det går att bygga upp en tolerans mot koffein och de effekter koffeinet har, därför kan effekterna skilja sig mycket mellan till exempel vana kaffedrickare och någon som dricker kaffe för första gången. 

Några effekter koffein kan ha på kroppen är följande:
- Högt blodtryck (Hypertoni)
- Rubbningar i hjärtrytmen (Arytmi)
- Ökad produktion av urin
- Magsyrautsöndringen
- Förändringar i humör
- Rubbade sömnmönster

Tolerans vid regelbundet intag kommer påverka de effekter koffeinet har och vissa effekter kommer försvagas över tid. 

Måttlig konsumtion är att föredra och om du lider av sömnsvårigheter eller utbrända binjurar bör du undvika koffein eftersom det lägger extra stress på kroppen.

Hoppas du är nöjd med svaret på frågan!


Johan

För att ställa en fråga till något av nästkommande inlägg i Fråga Johan är det bara att kommentera på inlägget eller skriva en fråga via twitter eller facebook.